Apteczka gastronomiczna - co powinna zawierać?
Niezbędna dla każdego miejsca pracy apteczka zakładowa musi zawierać najbardziej pomocne artykuły pierwszej pomocy. Środowisko pracy w gastronomii jest szczególnie mocno narażone na nieszczęśliwe wypadki w postaci oparzeń, dlatego w pierwszej kolejności należy zadbać o obecność artykułów przeciwdziałającym tym zdarzeniom. Co jeszcze przydaje się w nieoczekiwanych sytuacjach zagrożeń?
Apteczna gastronomiczna - zakładowa lub samochodowa
Jeszcze kilka lat temu większość z nas kojarzyła apteczkę ze specyficzną, metalową szafką, powieszoną gdzieś w rogu ściany, w szkole lub miejscu pracy. Dziś rozróżniamy kilka rodzajów apteczek, jeśli chodzi o ich przystosowanie do warunków w jakich mają być rozmieszczone. Zakładowe apteczki najczęściej mają postać szafek z metalu lub wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Dzięki temu są niezwykle lekkie i niekłopotliwe w montowaniu na zakładowych ścianach. Z kolei apteczki samochodowe SPART to zestawy niezbędnych artykułów leczniczych i zapobiegawczych, zamkniętych w specyficznych, najczęściej czerwonych torbach z tworzywa sztucznego. Zawartość każdego typu apteczki dopasowana jest zawsze do potrzeb i prawdopodobieństwa zagrożeń danego przedsiębiorstwa gastronomicznego. Skład apteczki można uzupełniać na bieżąco, Jeśli akurat wykorzystamy zapas bandaży lub plastrów - zawsze możemy uzupełnić braki pojedynczymi sztukami zamówionymi w sklepie internetowym SPART. Czekają również kolejne, gotowe zestawy produktów do zapełnienia wcześniej nabytych skrzynek z wykorzystaną pierwszą zawartością.
Apteczka gastronomiczna - wszystko, czego potrzebujesz w sytuacji zagrożenia
Nieszczęśliwy wypadek może nas spotkać nie tylko w czasie pracy w kuchni przy rozpalonych do czerwoności garnkach oraz urządzeniach elektrycznych pod stałym napięciem. Również pracownicy cateringu, dostarczający posiłki mobilnie narażeni są na różne nieprzyjemne i niebezpieczne dla zdrowia sytuacje. Zadbać należy więc o to, by do apteczek regularnie trafiały zaktualizowane zapasy:
-
plastrów
-
bandaży
-
opasek uciskowych
-
chust medycznych
-
płynów odkażających
Szczególnie ważnym artykułem pierwszej pomocy, jeśli chodzi o pracę w gastronomii wydają się wszelkie preparaty doraźnie przeciwdziałające oparzeniom. To właśnie na nie najbardziej narażeni są wszyscy kucharze, pomoce kuchenne, a także kelnerzy w pośpiechu obsługujące stoliki gości. Preparaty łagodzące oparzenia mają postać płynów lub proszków. Ekspresowa reakcja na sytuację i ich szybka aplikacja pozwalają pozbyć się groźnych komplikacji. Równie istotny jest także płyn do przemywania oczu po oparzeniu pryskającym tłuszczem. Tego artykułu w każdej apteczce gastronomicznej nie powinno zabraknąć!
Dodatkowe elementy w apteczkach gastronomicznych
Im więcej dodatkowych elementów dla zachowania bezpieczeństwa zawierać będzie apteczka, tym wyższa będzie jej cena. Nie warto jednak nadmiernie oszczędzać, ponieważ zdrowie ludzkie jest bezcenne i nigdy nie wiadomo do końca co w miejscu pracy może się nam przydarzyć. Przydatne w licznych działaniach ratunkowych okazać się mogą również:
-
ustniki do sztucznego oddychania
-
koce termiczne
-
chusty trójkątne
-
zestaw chusteczek nawilżających
-
chusty opatrunkowe
-
rękawiczki winylowe