Wszystkie artykuły na blogu
14-11-2023
Degustacje uliczne to najlepszy sposób na to, by przyciągnąć Klientów do restauracji. I wcale nie trzeba oglądać popularnych programów telewizyjnych, podejmujących rewolucje kulinarne, aby o tym wiedzieć. Degustacje dla przechodniów znane były już od wielu lat, jeszcze na długo...
18-10-2023
Nasze pierwsze stanowiska gastronomiczne
Bary mleczne różnią się od ekskluzywnych i nowoczesnych restauracji jedynie wnętrzami, menu oraz systemami zarządzania. Poza tymi czynnikami wszędzie pracuje się tak samo ciężko, aby zadowolić klientów. Jeśli wydaje się Wam, że...
03-10-2023
Restaurator - praca typowo kobieca?
Dość powszechne jest myślenie, że kobiety poprzez posiadaną, specyficzną miękkość i delikatność, chętniej widziane są na stanowiskach restauracyjnych. Coś jest na rzeczy, ponieważ wielu restauratorów, przeglądając CV, w pierwszej...
21-07-2022
Podobieństwa i różnice - dezynfekcja a dezynsekcja
Program ddd bierze pod uwagę szereg czynności higienicznych, mających docelowo pozbyć się z lokalu wszystkich przyczyn pojawiania się drobnoustrojów, bakterii oraz zwierząt je powodujących. Pojęcia z grupy działań ddd często są...
17-07-2022
Komu można dawać napiwki?
Dla każdego kelnera czy barmana dodatkowy napiwek to powód do radości i znak, że jego profesjonalne podejście do zawodowych obowiązków zostało docenione. Tak przyjęło się w Europie i w Stanach Zjednoczonych, także w państwach arabskich, ogólnie rzecz...
05-04-2022
Osoby z niepełnosprawnością zatrudniane są w wielu przedsiębiorstwach na odpowiednio opracowanych zasadach. Także w przedsiębiorstwach gastronomicznych widać ich ogromny wkład w codzienne funkcjonowanie środowiska firmowego. Czy warto zatrudniać pracownika z niepełnosprawnością w...
31-03-2022
Branża gastronomiczna to środowisko zawodowe, w którym zawsze jest zapotrzebowanie na wykwalifikowanych pracowników, a tym samym warunki do szerokiego rozwoju. Przykładem operatywnej i skutecznej pomocy dla początkujących kucharzy są stypendia. Kiedyś ignorowane, postrzegane jako metody...
24-03-2022
Restauratorzy szukają przeróżnych sposobów na promocję swoich lokali. Konkurencja w dzisiejszych czasach jest na tyle duża, że samo prowadzenie profili lokalu na Facebooku lub Instagramie nie do końca już wystarczy. Czasy intensywnego wyścigu o palmę pierwszeństwa w rankingach...
15-03-2022
Ochrona ciała podczas pracy w restauracji jest niezwykle ważna. Kładzie się na nią nacisk, a nierespektowanie zasad higieny może wiązać się z wysokimi karami nakładanymi m. in. przez SANEPiD. Pandemiczna rzeczywistość na przestrzeni ostatnich dwóch lat dodatkowo skomplikowała...
10-03-2022
Moda na tatuaże od wielu lat trwa w najlepsze, ale zdania na ich temat w społeczeństwie są bardzo podzielone. Także w branży gastronomicznej nie brakuje opinii, że tego typu eksponowanie swojej indywidualności powinno zostać zabronione. Skąd u restauratorów bierze się uprzedzenie do...
11-01-2022
Znamy już kolor roku Pantone 2022! Czy najnowsze trendy znajdą odzwierciedlenie w gastronomii ?
Czy od teraz wszyscy restauratorzy na nowo zakochają się we fiolecie?
Jedno jest pewne, jesteśmy przygotowani :-) .
Miło nam ogłosić, że znany jest już KOLOR ROKU 2022 w branży...
04-01-2022
Każdy restaurator, szukając odpowiedniej odzieży roboczej, ma wiele obaw przed robieniem zakupów przez Internet. Wiadomo, odzież zamawiana w sieci to zawsze pewne ryzyko, bo nie możemy na miejscu dotknąć, sprawdzić jakość czy porównać określonych rodzajów produktów. I mimo że...
21-11-2021
“Muzyka łagodzi obyczaje” - brzmi stare, ale dobrze znane nam wszystkim powiedzenie. Także właściciele lokali gastronomicznych nie mogą sobie wyobrazić swojej pracy bez obecności muzyki. Mimo że od czasu wprowadzenia obowiązku opłaty ZAIKS wielu restauratorów zrezygnowało z...
20-10-2021
Dziś bycie restauratorem jedynie z nazwy i obsługiwanie swoich lokali to nie wszystko, aby osiągnąć spektakularny sukces w branży gastronomicznej. Współczesny świat mediów rozwinął się do tego stopnia, że każda branża gospodarcza korzystać może skwapliwie z ich...
26-08-2021
Jesień to czas z jednej strony smutny i nostalgiczny, z drugiej - ta niezwykle charakterystyczna pora roku na każdym kroku zachwyca nas intensywnością ognistych barw, połączeniami odcieni czerwieni, brązu, złota oraz zieleni. Warto wszystkie te kolory wykorzystać przy opracowywaniu...
11-08-2021
Pojęcia “shadow kitchen” lub “ghost kitchen” w dosłownym tłumaczeniu oznaczają “kuchnię cienia” i “kuchnię duchów”. Jest to specyficzne zjawisko, w tej chwili silnie podbijające całą branżę gastronomiczną pod każdą niemal szerokością geograficzną. Także w...
05-08-2021
Niezbędna dla każdego miejsca pracy apteczka zakładowa musi zawierać najbardziej pomocne artykuły pierwszej pomocy. Środowisko pracy w gastronomii jest szczególnie mocno narażone na nieszczęśliwe wypadki w postaci oparzeń, dlatego w pierwszej kolejności należy zadbać o obecność...
27-07-2021
Urlopy restauratorów to przerwy w działalności traktowane w sposób bardzo indywidualny. Nie ma jednego, sprawdzonego i polecanego czasu na odpoczynek od zarządzania lokalem gastronomicznym, ponieważ każdy restaurator ma inne potrzeby i inaczej odpoczywa w określonej aurze. Wiadomo, że...
27-05-2021
Zawód restauratora to zajęcie niezwykle dynamiczne. Zwłaszcza w sytuacji, gdy stawiamy przed sobą wyzwanie kierowania dwiema lub kilkoma restauracjami jednocześnie. Jeśli odpowiadać będziemy za kilka placówek restauracyjnych, bycie wszędzie na miejscu stanie się niewykonalne. Zmuszeni...
23-05-2021
Skończyły się czasy, gdy chodzenie do pracy było tylko i wyłącznie obowiązkiem, a toksyczny szef mógł nam powiedzieć wszystko, wiedząc, że nie będziemy protestować, bojąc się o utratę posady. Ten problem przez wiele lat dotyczył także branży gastronomicznej. Dziś każdy...
20-04-2021
Pantone - prognozuje światowe trendy kolorystyczne. W 2021 roku będzie królował PANTONE 17-5104 Ultimate Gray oraz PANTONE 13-0647 Illuminating. Zobaczmy czy można ubrać się modnie prowadząc restaurację.
Czas pandemii pokrzyżował plany zawodowe wielu właścicielom lokali...
09-04-2021
Młodsi kucharze w restauracjach nierzadko ratują personel w podbramkowych sytuacjach. To właśnie commis uznawany jest za prawą rękę mistrza tj. szefa kuchni. Jego pomoc może być nieoceniona np. w przypadku, gdy przygotować trzeba menu na przyjęcie pod presją czasu i pewnych...
01-04-2021
Praca w każdej restauracji naznaczona jest pewnym rytmem. Pisaliśmy już na blogu o międzynarodowym podziale obowiązków w kuchni i wszystkie działania pracowników muszą zachować pewną ciągłość, aby Klienci byli zadowoleni z jakości produktów i usług. Zdarzają się jednak takie...
22-03-2021
Czystość w tak specyficznym miejscu pracy jak lokal gastronomiczny jest sprawą niesłychanie ważną. Utrzymując poziom higieny w restauracji, pokazujemy, że zależy nam na tym, aby nasi Klienci przebywali w czystych i zadbanych pomieszczeniach. Nie ma nic gorszego, niż konieczność...
11-03-2021
Zarządzanie środowiskiem restauracyjnym oraz nadzór kosztów prowadzenia działalności tylko pozornie mogą się wydawać prostymi zadaniami. Tak naprawdę wymagają ogromnego skupienia i nakładu energii, którą można by obdzielić przynajmniej kilka osób. Każdy Klient odwiedzający...
24-02-2021
Stanowisko kucharza cukiernika w przedsiębiorstwie gastronomicznym spośród wszystkich specyfikacji gastronomicznych najprzyjemniej się kojarzy. Któż z nas nie lubi słodyczy? W ostatnich latach sztuka cukiernictwa niezwykle się rozwinęła. Nie tylko dzięki wprowadzaniu nowoczesnych...
10-02-2021
Kim jest kucharz zwany poissonier? Hierarchia środowiska gastronomicznego w stylu francuskim określa go jako “specjalistę w przygotowywaniu dań rybnych i owoców morza”. W języku francuskim termin “poissonnier” oznacza także dostawcę ryb, osobę współpracującą z lokalami...
21-01-2021
Zawód kucharza należy do grupy profesji, wokół których na przestrzeni lat narosło wiele mitów i legend. Niektóre z nich warto byłoby nieco odkłamać i przedstawić w sposób odpowiedni do współczesnych czasów, w których społeczeństwo bardziej, niż kiedykolwiek nastawione jest na...
11-01-2021
Świeże pieczywo w restauracji to podstawa. Restauratorzy mogą zamawiać pieczywo od zewnętrznych dostawców, ale znakomitym i w pełni profesjonalnym pomysłem będzie zatrudnienie własnego pracownika, odpowiedzialnego za restauracyjne wypieki. Ktoś taki w kuchni francuskiej nazywa się...
29-12-2020
Szef kuchni lub kuchmistrz odpowiada za organizację oraz kontrolę pracy zespołu gastronomicznego, czyli kucharzy wraz z ich pomocnikami. Od szefa kuchni zależy jakość oraz ilość przygotowywanych w restauracji potraw. Na barkach szefa kuchni spoczywa obowiązek stworzenia planu na dzienną...
15-12-2020
Nie samą odzieżą gastronomiczną człowiek żyje ;) Postanowiliśmy nieznacznie odejść od tematu odzieży gastronomicznej, i opisać na blogu poszczególne stanowiska jakie możemy spotkać w kuchni. Wielu obserwatorów uważa, że personel restauracyjny tworzy zapewne kilka osób, które...
09-12-2020
Zawód sommeliera w oczach wielu osób na co dzień związanych z gastronomią, jak i zdaniem tych, którzy obserwują to środowisko z dystansu, uznawany jest za jeden z najbardziej interesujących zajęć możliwych do wykonywania wśród zespołu restauracyjnego. Sommelier to inaczej “znawca...
02-12-2020
W środowisku gastronomicznym da się zauważyć niezwykłą oryginalność języka. Zwroty wymieniane między pracownikami poszczególnych działów są soczyste i apetyczne w nie mniejszym stopniu od samych potraw. Kucharski język mówiony, stosowany za kulisami sal restauracyjnych, na...
21-11-2020
Komfort naszej pracy w środowisku restauracyjnym w dużej mierze zależy od tego, jakiej odzieży pracowniczej używamy. Chyba nikt z personelu restauracyjnego nie bierze już pod uwagę bez odzieży ochronnej w postaci fartucha lub chociażby zapaski. Poruszając się po kuchni oraz sali dla...
10-11-2020
Bezpieczeństwo Higieny Pracy obejmuje schemat podstawowych działań w miejscu wykonywanej działalności, dzięki którym możemy czuć się w pełni bezpieczni i wolni od zagrożeń płynących z zewnątrz, także od nieszczęśliwych wypadków. Każdy lokal gastronomiczny powinien zwracać...
02-11-2020
Praca w gastronomii jest w dużej mierze zespołem działań w pozycji stojącej. W takiej sytuacji nietrudno o częste zmęczenie, dolegliwości kręgosłupa oraz pogarszające się samopoczucie. Dlatego trzeba zadbać o dobór właściwego obuwia. Najważniejsze, aby było lekkie i praktyczne....
28-10-2020
Sprawne ręce to w pracy każdego kucharza, pomocnika kuchennego i gospodarczego to podstawa, by swoje obowiązki móc wypełniać na wymaganym poziomie. Do tego nie wolno także przeoczyć wszelkich aspektów bezpieczeństwa. Tylko dzięki odpowiednio dobranym rękawicom kuchennym jesteśmy w...
20-10-2020
Fartuch kucharski jest nieodzownym elementem garderoby każdego czynnego restauratora. W sklepie internetowym SPART, specjalizującym się właśnie w sprzedaży najnowocześniejszych rozwiązań z dziedziny odzieży gastronomicznej znajdziecie różnorodne typy fartuchów. Przy ich zastosowaniu...
14-10-2020
Spodnie kucharskie lub kelnerskie należą do najważniejszych elementów garderoby osób na co dzień zatrudnianych w restauracjach oraz mniejszych lokalach gastronomicznych. Dlatego warto zadbać o to, by wybierane do wielogodzinnej pracy odznaczały się nie tylko wygodą, ale również...
09-10-2020
Praca w renomowanym środowisku gastronomicznym lub rozwijanie się w oparciu o własną działalność gospodarczą stanowią kuszące perspektywy dla wielu młodych ludzi. Szkoły gastronomiczne w całej Polsce wciąż odnotowują wzrost zainteresowania swoimi ofertami edukacyjnymi. Zawód...
27-09-2020
SPART - koszule restauracyjne, w które warto inwestować
Podstawowym wyznacznikiem elegancji w każdym środowisku pracy jest dobrze skrojona koszula. Stan jej zadbania dużo mówi o podejściu pracowników do powierzanych zadań oraz o poziomie estetycznym lokalu. Dlatego tak bardzo ważne...
18-09-2020
Nie spodnie, nie fartuch, ale właśnie czapka kucharska należy do tych atrybutów, które wyświetlają się na ekranach naszej pamięci w momencie, gdy padnie hasło “kucharz”. To specyficzne nakrycie głowy jest nie tylko codziennym elementem garderoby osoby zatrudnionej w kuchni...
05-09-2020
Praca w zawodzie restauratora lub kelnera, a także osoby wydającej posiłki na sali stawia przed chętnymi do wykonywania określonej profesji przeróżne wymagania. Klienci odwiedzający lokale gastronomiczne zawsze w pierwszej kolejności polegają na zmysłach wzroku i węchu. Dlatego tak...
25-08-2020
Praca w dziedzinie gastronomii stawia przed sobą mnóstwo wymagań. Niektóre z nich traktuje się bardzo powierzchownie i z myślą o ewentualnych oszczędnościach. Wiadomo, że wygląd oraz higiena mają ogromne znaczenie dla tego, w jaki sposób jesteśmy postrzegani przez naszych Gości i...
19-08-2020
Profesjonalny restaurator niejednokrotnie zastanawia się, w jaki sposób zapisać się pozytywnie w świadomości gościa. Doskonałe jedzenie, sezonowe składniki, menu skomponowane w interesujący sposób, a do tego rewelacyjna obsługa i dogodna lokalizacja niejednokrotnie okazują się...
07-08-2020
Wpływ koronawirusa na branżę gastronomiczną sprawił, że większość lokali tymczasowo zamknęła swoją działalność. Dobrze prosperujące restauracje nagle przestały funkcjonować, a forma „delivery”, czyli dowozy, które miały uchronić gastronomię przed upadkiem, w wielu...
23-07-2020
Od dnia 1 stycznia 2006 r. (na mocy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r.) operatorzy żywności, niezależnie od wielkości i profilu prowadzonej działalności mają obowiązek posiadać wdrożony i w pełni funkcjonujący system HACCP....
18-06-2020
Barista to ekspert od kawy. Niezależnie od tego, czy chodzi o jej przygotowanie, palenie czy nowinki techniczne w branży ekspresów – na te tematy wie absolutnie wszystko! Do tego profesjonalny barista ma wybitne umiejętności interpersonalne: świetnie dogaduje się z szefem, resztą...
21-05-2020
Lato to długo wyczekiwana pora roku, która oznacza piękną pogodę, możliwość spędzania czasu na świeżym powietrzu i urlop pełen relaksu. To również wysokie temperatury, które bywają uciążliwe zwłaszcza podczas pracy. Upał obniża zdolność koncentracji, sprawia, że szybciej...
20-04-2020
Ze względu na ciągłe życie w biegu oraz brak czasu na przyrządzanie posiłków, wiele osób korzysta obecnie z bogatej oferty licznych restauracji, które można spotkać praktycznie na każdym kroku. Okazuje się, że wybór restauracji nie opiera się jedynie na podstawie jakości...
02-01-2020
Od ponad 20 już lat Pantone wybiera i ogłasza najmodniejszy kolor na przyszły rok. W roku 2020 najwyraźniej potrzebujemy więcej spokoju, i aby choć trochę spowolnić otaczający nas galopujący świat, wystarczy, że otoczymy się barwą jakże banalną – niebieską.
Kolorem roku 2020...
06-01-2019
Kolorem roku 2019 wg Pantone został 16-1546 Living Coral.
Na wstępie kilka słów o The Pantone Color Institute ™.
Jest to jednostka, która, prognozuje światowe trendy kolorystyczne i doradza firmom w zakresie koloru dla identyfikacji wizualnej produktu i marki. Dzięki sezonowym...
28-12-2018
Wraz z nadchodzącym nowym 2019 rokiem. Odświeżyliśmy szatę graficzną sklepu internetowego, i choć dla stałych klientów wizualnie wiele się nie zmieniło, jest ona zgodna z nowymi trendami i w pełni dostosowana do urządzeń mobilnych.
Od teraz w każdej chwili można wygodnie...