Czy warto w restauracji zatrudniać pracowników z niepełnosprawnością?

05-04-2022

Osoby z niepełnosprawnością zatrudniane są w wielu przedsiębiorstwach na odpowiednio opracowanych zasadach. Także w przedsiębiorstwach gastronomicznych widać ich ogromny wkład w codzienne funkcjonowanie środowiska firmowego. Czy warto zatrudniać pracownika z niepełnosprawnością w swojej restauracji? Na jakie profity z tego tytułu można liczyć? Jakie rodzaje niepełnosprawności są w środowisku gastronomicznym dopuszczalne, a które dyskwalifikują? Przyjrzyjmy się temu tematowi nieco bardziej z bliska!

 

niepelnosprawnosc w kuchni

Zalety zatrudniania osób niepełnosprawnych w restauracji lub przedsiębiorstwie przetwórstwa żywności

 

Każdy przedsiębiorca, który zatrudnia osobę niepełnosprawną w swojej firmie na określonym stanowisku, może liczyć na:

  • zwrot kosztów szkolenia pracownika z fizycznymi ograniczeniami

  • zwrot kosztów utworzenia stanowiska pracy dla pracownika

  • zwrot kosztów odpowiedniego przystosowania miejsca do pracy

  • miesięczne dofinansowanie do wynagrodzenia dla całego zakładu, w przypadku osób ze znacznym stopniem niepełnosprawności kwota ta sięgać może nawet 2000 złotych, dzięki zatrudnianiu osób umiarkowanie niepełnosprawnych firma może otrzymać od państwa 1200 złotych wsparcia, a z lekkim stopniem niepełnosprawności - 450 złotych

kucharz niepelnosprawny

Dofinansowanie dla osób niepełnosprawnych pracujących w gastronomii - gdzie szukać pomocy?

 

Aby ubiegać się o pomoc materialną, na której będzie mógł skorzystać cały zespół, a przede wszystkim pracownicy z niepełnosprawnością, wystarczy zwrócić się z odpowiednimi dokumentami do PFRON - u, czyli Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Ma on swoją główną siedzibę w Warszawie. Niezbędne w tej sytuacji będzie złożenie odpowiednich dokumentów, do których zaliczymy:

  • kopie aktualnych papierów potwierdzających pełną nazwę pracodawcy

  • numer REGON

  • numer NIP

  • w szczególnych przypadkach - upoważnienie osoby przesyłającej dokumenty w zastępstwie kierownika przedsiębiorstwa, jeśli on nie może zrobić tego osobiście

Inne plusy z tytułu zatrudniania osoby niepełnosprawnej na stanowisku restauracyjnym

 

Oczywiście, nie można wszystkiego sprowadzać wyłącznie do kwestii finansowej. To, że przedsiębiorstwo będzie mogło cieszyć się dodatkowym grantem nie powinno być postrzegane jako jedyna i najważniejsza korzyść. Osoby niepełnosprawne winny mieć podobne prawa do ludzi całkowicie sprawnych, ponieważ tak ja i one, zasługują na godne życie, stałą pracę i wynagrodzenie pomagające przeżyć na zadowalającym poziomie. Pomoc w zatrudnieniu osobie niepełnosprawnej w znacznym stopniu zależy od jej naturalnych predyspozycji i ograniczeń. Niestety, osoba na co dzień poruszająca się na wózku inwalidzkim nie odnajdzie się jako kelner na sali pełnej gości. Z kolei na zapleczu restauracyjnym z pewnością dla kogoś takiego znajdzie się praca - choćby w roli pomocy kuchennej lub osoby odpowiedzialnej za przygotowywanie potraw na wynos, współpracującej z innymi zatrudnionymi.

Osoby niepełnosprawne w gastronomii

Osoby niepełnosprawne w gastronomii

 

To wcale nie tak rzadki widok, jak niektórym mogłoby się wydawać. Osoby z różnym typem niepełnosprawności, nie tylko fizycznej, ale również psychicznej, stają się pełnoprawnymi pracownikami wielu przedsiębiorstw z kręgu gastronomii. Niezwykle szerokim echem odbiła się popularność restauracji z jednego z europejskich państw, których personel stanowiły wyłącznie osoby z zespołem Downa. Inicjatywa ta okazała się ogromnym społecznym sukcesem, dzięki czemu w ślad za tą restauracją poszły też inne. To wspaniałe, że branża gastronomiczna obecnie silnie przyczynia się do tego, że osoby niepełnosprawne przestają być wreszcie stygmatyzowane. Ich obecność w życiu publicznym pozwala zacierać niepotrzebne granice. Mogą się czuć potrzebni i spełnieni. Są ludźmi z ogromnymi pokładami empatii, dzięki czemu samą swoją obecnością rozładowują sytuacje konfliktowe w miejscu pracy. Dzięki obserwowaniu ich pracy na co dzień, radzenia sobie z trudnościami, pełnosprawni pracownicy bardziej doceniają swoje możliwości. Badania udowodniły też, że zespoły pracowników o zróżnicowanym stopniu niepełnosprawności są bardziej zgrane i lojalne.