Kucharz - niezbędny pracownik każdej restauracji

21-01-2021

Zawód kucharza należy do grupy profesji, wokół których na przestrzeni lat narosło wiele mitów i legend. Niektóre z nich warto byłoby nieco odkłamać i przedstawić w sposób odpowiedni do współczesnych czasów, w których społeczeństwo bardziej, niż kiedykolwiek nastawione jest na rozbudowane doznania smakowe oraz eksperymenty z dziedziny kulinariów. Przyjrzyjmy się, na czym polega fenomen zawodu kucharza w XXI wieku i czy każdy może nim dziś zostać!

 

kucharz w bluzie kucharskiej od spart

Kucharz restauracyjny - bez niego ani rusz!

 

Głównym zadaniem kucharza pracującego w kuchni restauracyjnej jest przygotowywanie potraw w oparciu o zasady sztuki kulinarnej. Miejscem pracy może być nie tylko restauracja, placówki mogą mieć także charakter stołówek, małych bistro, gastronomii obwoźnej lub zakładów spożywczych, w których sprzedawane są gotowe posiłki. Kucharzy podstawowo dzielimy na tych, którzy mają moc decyzyjną, czyli pełnią rolę szefów kuchni, jak i również kucharzy na stanowiskach niższych szczeblem oraz pomoce kuchenne. Za przekazywanie informacji dla kucharza w kwestii przygotowywania posiłków na miejscu odpowiadają kelnerzy.

 

prawdziwy kucharz kupuje w sklepie spart

Kucharz - krótka historia zawodu

 

Zawód ten znany i doceniany był już od pradawnych czasów, np. w średniowiecznych kronikach znaleźć możemy wzmianki o grupach książęcej ludności służebnej, które odpowiedzialne były za przygotowywanie jedzenia dla monarchy oraz jego podwładnych. Dowodem na istnienie tego zjawiska jest chociażby nazwa niektórych osad, które przetrwały do dziś. Miejscowości o nazwie “Kuchary” najczęściej przylegały do starych grodów w Polsce. Z biegiem lat profesja kucharza coraz bardziej ewoluowała i zaczynała cieszyć się coraz większym uznaniem. Dziś talent kucharza bardzo się przydaje, ponieważ jest to jedna z nielicznych profesji, na którą odnotowuje się stałe zapotrzebowanie na wciąż targanym kryzysami rynkiem pracy. Kto może pochwalić się dyplomem kucharza zawodowego - z pewnością poradzi sobie nawet w najbardziej kapryśnych czasach.

Kucharz - obowiązki na stanowisku

 

Osoba pracująca w kuchni restauracyjnej powinna:

  • stosować się do jasnych reguł i zasad uzgodnionych i ustalonych przez szefa kuchni, respektować wszystkie wytyczne, które dotyczą Bezpieczeństwa Higieny Pracy w środowisku restauracyjnym, np nosić bluzę kucharską zapinaną na zatrzaski lub na guziki kucharskie aby w razie pożaru lub oblania gorącym olejem można ją było bardzo szybko ściągnąć.

  • posiadać umiejętność pracy w zespole, zwłaszcza pod presją czasu

  • wykazywać się empatią i zrozumieniem w stosunku do współpracowników

  • stale podnosić swoje kwalifikacje dzięki szkoleniom oraz asyście przy szefie kuchni - o stanowisku szefa kuchni pisaliśmy już na blogu.

  • mieć chłonny umysł, otwarty na nowości z dziedziny kulinariów, aby stale poszerzać i ubogacać ofertę restauracji, w której pracuje

  • fachowo obchodzić się z urządzeniami kuchennymi, zwłaszcza tymi, które oparte są na nowoczesnych technologiach, aby sprzęty wykorzystywać ergonomicznie i bez szkody dla ich konstrukcji,

  • dużo czytać z zakresu gastronomii, wciąż poznawać nowe smaki, w miarę możliwości podróżować i przenosić nieznane smaki na terytorium swojego środowiska pracy

kucharz w fartuchu spart

Kucharz - ład i porządek gwarancją sukcesu

 

Wykwalifikowany kucharz nie może pracować w nieładzie i warunkach dalekich od higieny. Profesjonalny kucharz dba o to, aby regularnie odświeżać swoją pracowniczą garderobę. Wielogodzinna praca w oparach, w obecności rozgrzanego tłuszczu, sprawia, że odzież gastronomiczna szybciej traci świeżość i zadbany wygląd. Sytuacja stać się może dodatkowo niekomfortowa, jeśli kucharz będzie musiał z różnych powodów pojawić się na sali restauracyjnej, gdzie przebywają goście. Dbanie o higienę w miejscu pracy tak naprawdę pokazuje, kto na poważnie podchodzi do swoich obowiązków.

kucharze w kuchni robią zakupy tylko w sklepie spart :-)

Kucharz - zarobki

 

Zarobki kucharzy uzależnione są od stopnia ich wykształcenia, ale zawsze ważniejsze pozostają umiejętności. Bogate CV jest w stanie wiele powiedzieć przyszłemu pracodawcy, ale praktyczny egzamin daje pełen obraz umiejętności gastronomicznych. Jeśli zostaniemy zaproszeni do danej restauracji na pracowniczy “dzień próbny” i przejdziemy go pomyślnie - możemy liczyć na zarobek w granicach 2 - 6 tys. zł. Na podwyżki oczywiście można liczyć, pod warunkiem długotrwałej i sprawdzonej współpracy. Pamiętajcie!! na dzień próbny w kuchni nigdy nie idźcie w stroju cywila, zawsze zakładajcie swoją najlepszą najlepszą bluzę kucharską i czapkę kucharską, będziecie wyglądać profesjonalnie.