Restauracje polecają degustacje, czyli czym zaskoczyć przechodniów, którzy jeszcze nas nie odwiedzili?
Degustacje uliczne to najlepszy sposób na to, by przyciągnąć Klientów do restauracji. I wcale nie trzeba oglądać popularnych programów telewizyjnych, podejmujących rewolucje kulinarne, aby o tym wiedzieć. Degustacje dla przechodniów znane były już od wielu lat, jeszcze na długo przed pojawieniem się telewizyjnych formatów, lansujących je na coś nowego i odkrywczego. Cały sęk w tym, aby odpowiednio się do tego zabrać. Jak powinna być poprowadzona degustacja dla przechodniów, aby po posmakowaniu specjału od razu chcieli odwiedzić nasz lokal?
Degustacja uliczna - przez żołądek do serca na chodniku
Na degustację uliczną powinno się przeznaczać przede wszystkim te potrawy, które mają być przysłowiowym “gwoździem sezonu” w naszym lokalu gastronomicznym. To zrozumiałe, że w pierwszej kolejności należy serwować przekąski zmieniające dotychczasowe oblicze kulinarne naszej restauracji. Przygotowując się do poprowadzenia ulicznej degustacji, trzeba pamiętać o tym, że:
-
porcje smakołyków serwowanych przechodniom powinny być w miarę małe, tak na góra trzy kęsy
-
jedzenie na stojąco, na szybko i w biegu jest dość niewygodne, dlatego przydadzą się wykałaczki lub małe widelczyki lub tacki - w zależności od tego, co podajemy, czasami przechodzień może sięgnąć ręką po specjał i zjeść go bez używania jakichkolwiek jednorazowych naczyń
-
do rozłożenia wszystkich przysmaków i zaprezentowania ich przechodniom mogą nam posłużyć szerokie i masywne, drewniane tace - to najlepsze rozwiązanie
-
niosąc przez długi czas ciężką tacę, możemy szybko się zmęczyć, przydadzą się więc ochronne rękawice gastronomiczne, które znajdziecie również w naszym sklepie internetowym
-
w czasie robienia degustacji zimą, dobrze będzie mieć przy sobie pokrywę na tacę, dostosowaną do jej rozmiarów, aby ciepłe przekąski zbyt szybko nie ostygły
-
zupy do degustacji ulicznych proponowane są rzadko, być może przez konieczność zabierania ze sobą termosu transportowego i serwowanie specjałów w jednym miejscu, gdzie nie zawsze możemy spotkać tłumy ludzi, serwowanie przystawek w praktyce jest znacznie wygodniejsze
Degustacje uliczne - zapraszasz do siebie, karmisz, ale możesz też zaskoczyć!
Samo serwowanie ulubionych specjałów może nie wystarczyć, by przyciągnąć czyjąś uwagę. W tej chwili restauratorzy chwytają się wszelkich sposobów, by lokale na powrót, jak przed wybuchem pandemii, znowu były zapełnione do ostatniego krzesła. Dobrym sposobem na zaskoczenie i zachęcenie do komercyjnej relacji może być:
-
specjalny voucher na darmowy obiad w dowolnie wybranym dniu dla wybranego, co dziesiątego lub dwudziestego przechodnia, na którego trafimy w czasie prowadzenia degustacji, ludzie uwielbiają takie niespodzianki
-
kupon, na którym oznaczona będzie określona ilość zup kupowanych w bistro, za 10 pieczątek można zaproponować 11 zupę gratis
-
zaproponowanie weekendowego rabatu dla kilkuosobowej rodziny
-
oferta darmowych deserów dla dzieci poniżej 5 lat
Zaprezentuj się na degustacji jak król gastronomicznego imperium!
Smaczne przekąski serwowane w czasie degustacji ulicznej nie będą smakowały naszym potencjalnym Gościom, jeśli będziemy je prezentować w niedbale przygotowanym stroju. O ile w czasie chłodnej pory można wszystko ukryć pod grubą warstwą kurtki, o tyle przy słonecznej pogodzie nasze estetyczne uchybienia co do ubioru okazać się mogą bardzo rażące. Warto więc zadbać o estetyczny ubiór, który stanowić będzie dopełnienie całej akcji. Z oferty naszego sklepu internetowego wybrać możecie m. in. takie produkty jak Muszka kelnerska. Na uwagę zasługuje także pastelowe uzupełnienie stylizacji restauracyjnej w formie krawata - Krawat Karlowsky
Jeśli jako pracownicy restauracyjni na specjalne życzenie Kierownictwa inwestujecie w estetykę retro - to Szelki Moricone CGW1511 wspaniale podkreślą Waszą klasyczną elegancję. Wszystkie te akcesoria doskonale dopasować można do wybranych gatunków koszul, z różnorodnymi krojami, wykończeniami i o wszystkich możliwych barwach.