Stypendia dla najlepszych kucharzy - dlaczego warto z nich korzystać?

31-03-2022

Branża gastronomiczna to środowisko zawodowe, w którym zawsze jest zapotrzebowanie na wykwalifikowanych pracowników, a tym samym warunki do szerokiego rozwoju. Przykładem operatywnej i skutecznej pomocy dla początkujących kucharzy są stypendia. Kiedyś ignorowane, postrzegane jako metody na chwilową odskocznię od krajowego środowiska pracy, dziś - poszukiwane i warte zachodu. Odkąd Polska stała się częścią Wspólnoty Europejskiej - nasi krajowi restauratorzy mają znacznie większe szanse na zrobienie imponującej kariery na Zachodzie. Pomóc mają w tym właśnie specjalne stypendia dla najbardziej uzdolnionych. W jaki sposób można je zdobyć?

 

co ugotować na konkurs kulinarny

Polski kucharz na wagę złota!

 

Im poważniej podchodzić będziemy do zawodu kucharza już na etapie edukacji, czyli w szkole średniej o profilu gastronomicznym - tym bardziej wzrastać będą nasze szanse na sukces w przyszłości. Prawie każde polskie miasto ma na Zachodzie swoje miasto partnerskie. Władze szkół powinny więc zadbać o to, by pomiędzy placówkami gastronomicznymi zaistniała specyficzna wymiana uczniowska, dzięki której młodzi kucharze będą mogli w ramach stypendiów wyjeżdżać, doskonalić swoje umiejętności, poznając przy tym nowe i odmienne kultury. Nic nie otwiera głowy bardziej, niż podróże, także te na talerzu z wymyślnymi daniami. Początkujący kucharz, skierowany na zagraniczne stypendium, nawet, jeśli trwa ono jedynie 3 miesiące, albo organizowane jest w ramach praktyk wakacyjnych - po powrocie zazwyczaj jest już zupełnie kimś innym. Widać większe doświadczenie, poparte faktyczną wiedzą. Pozostaje dalsze inwestowanie w rozwój talentu i wiara we własne siły.

 

Najlepsze Czapki kucharskie, czapki gastronomiczne z daszkiem - Sklep SPART - dla zwiększonej ochrony i komfortu w pracy

 

co ugotować aby smakowało jurorom

Dlaczego zagraniczni restauratorzy tak chętnie fundują stypendia dla polskich kucharzy?

 

Inwestorzy zagraniczni wraz z właścicielami najnowocześniejszych lokali gastronomicznych bardzo cenią polskich kucharzy. Dla najlepszych pracowników przebywających na praktykach przewidziane są korzystne stypendia. To rodzaj zachęty do tego, by najlepszych pracowników zatrzymać w firmach na dłużej. Polscy kucharze najczęściej chwaleni są za:

 

  • operatywność oraz umiejętność wytężonej pracy przy dużej presji czasu

  • skrupulatność i uważność przy wykonywaniu obowiązków

  • zwracanie uwagi na czystość w miejscu pracy

  • bezkonfliktowy sposób bycia, koleżeńskość

  • wiedzę z zakresu różnych kuchni świata, zarówno teoretyczną i praktyczną

  • szybkie przyswajanie języka obcego, łącznie z terminologią tamtejszego środowiska gastronomicznego

 

Bluzy kucharskie - Sklep SPART - Ubrania dla Gastronomii, haft komputerowy - pokaż na zagranicznym stypendium, że polska odzież gastronomiczna odnajdzie się wszędzie!

 

jak zdobyć stypendium kulinarne

Stypendia gastronomiczne - dla najbardziej wytrwałych

 

Teoretycznie, o stypendium gastronomiczne dla młodych kucharzy starać się może każdy, kto przynajmniej od roku obraca się w środowisku od strony edukacyjnej oraz pracowniczej. W praktyce decydowanie się na stypendium lub bycie na nie skierowanym, np. na podstawie średniej ocen z ostatniego semestru, jest wyjściem na naprawdę głęboką wodę, gdzie nie każdy jest w stanie się utrzymać. Nie da się ukryć, że jest to ogromna szansa na to, by gruntownie odmienić całe swoje dotychczasowe życie. Wyzwaniu podołać mogą najbardziej energiczni i kreatywni kucharze, których nie będzie przerażało wielogodzinne przebywanie w zagranicznej szkole gastronomicznej, potem praca w lokalu, wszelkie bariery językowe i obyczajowe, a w końcu tak prozaiczne sprawy jak np. tęsknota za najbliższymi. Ci, którzy zdecydowali się na stypendia dla najlepszych kucharzy, w duże mierze dziś przyznają, że drugi raz postąpiliby tak samo. Zwłaszcza, jeśli mówimy o ludziach, którzy po kilku latach wytężonej pracy i nauki u kogoś z czasem nabrali na tyle odwagi, by z powodzeniem otworzyć własne biznesy. Tak to już jest, że w tej branży wygrywają najodważniejsi i najbardziej obowiązkowi.

 

Oferta dla profesjonalnych kucharzy oraz amatorów:

Fartuch kucharski, Zapaska kelnerska - sklep Spart

Zamów już dziś!

 

stypendium dla najlepszych kucharzy

Polski kucharz na obczyźnie

 

Stypendyści z branży gastronomicznej w większości przypadków wykorzystują szansę jaka zostaje im dana. Tym większe jest dążenie do sukcesu, im więcej zachodu wymagało staranie się o stypendium. A trzeba jednak zaznaczyć, że w polskich szkołach (niezależnie od profilu edukacji) wciąż panują zwyczaje znane z PRL-u i młodym ludziom często podcina się skrzydła. Polscy stypendyści ze szkół gastronomicznych najczęściej zaczynają kariery od stanowisk za barem, sprawdzają się także jako pomoce kuchenne oraz kelnerzy. Po przybyciu na miejsce pracy często okazuje się, że w zespole jest całkiem spora grupa Polaków, co dla ludzi z barierą językową z pewnością będzie sporym ułatwieniem. Istnieje również taka grupa stypendystów, którzy wyjazd traktują wyłącznie jako cel zaczepienia się za granicą, zmieniając zupełnie profil swojego działania i starając się pozostać w nowym miejscu na stałe, niekoniecznie inwestując czas, siły i zdolności w gastronomię.

Zobacz produkty związane z artykułem